© Rootsville.eu

Dharma Down (US)
tiltle: Owl Dreams
music: Jazz
release date: october 11, 2024
label: Dharma Down Records
promotion: Kari-On Productions (Kari Gaffney)

© Rootsville 2024


Het debuutalbum van de groep, Owl Dreams, bevat prominent originele composities die zijn geïnspireerd door Amerikaanse en Arabische tradities. Het ensemble bestaat uit enkele van de beste spelers uit New England die verenigd zijn door hun liefde voor moderne jazz en muziek uit het Midden-Oosten: Mike Effenberger (piano), Duncan Hardy (altsax & qanun), Scott Kiefner (contrabas) en John Mettam (percussie) creëren een geluid dat even intiem als krachtig is. Hun dwingende verstandhouding creëert een opwindend nieuw ensemble om de komende jaren nauwlettend te volgen.

Owl Dreams is het debuut van Dharma Down: 10 originele nummers plus een moderne heruitvinding van een 1000 jaar oud klassiek Arabisch lied. De opname leunt op de breedte van de invloeden en stijlen van de groep, gesteund door de gevoeligheid en virtuositeit van de individuele spelers. Owl Dreams is een verkenning van oude Arabische melodieën (Jalla Man), moderne en postmoderne jazz (Ex One Blues) en nieuw origineel repertoire van jazz met invloeden uit het Midden-Oosten (Baghdad, Jurjina, Tadafuqun). Deze delen allemaal het kenmerkende geluid van Dharma Down.

Dharma Down put uit hun eclectische achtergronden en passies en levert een muzikaal avontuur dat eeuwen en de hele wereld overspant, terwijl ze hun genre-overschrijdende muziek altijd naar de toekomst duwen. Dharma Down presenteert muziek uit het jazzcompendium (Kenny Wheeler, Carla Bley, Dave Douglas), maar put ook uit invloeden uit Oost-Europese en Midden-Oosterse muziek (à la Miguel Zenon, Ibrahim Maalouf, Yussef Lateef) en maakt van deze identiteitscrisis zijn grootste troef.

De drummer uit New York, John Mettam, heeft opgetreden en opgenomen met veel artiesten van wereldklasse in meerdere muziekgenres. Hoogtepunten zijn onder meer Marc Ribot, Bobby Previte, Jamie Saft, David Tronzo, Matt Darriau, Brad Shepik, Andy Statman, Ivo Popazov, Ran Blake en de Klezmatics.

Saxofonist Duncan Hardy is een actieve artiest in de muziekscene van New England. In 2010 ontving hij zijn B.A. in Jazz Saxophone Performance van S.U.N.Y Purchase College. Tijdens zijn tijd bij Purchase ontving Duncan de prestigieuze James Moody Scholarship Award en had hij het voorrecht om samen te werken met James Moody, Hank Jones, Jon Faddis, Steve Wilson, Eric Alexander, Jon Gordon, Hal Galper, Antonio Hart, Maria Schneider en Randy Brecker.

Nadat hij in de zomer van 2010 naar Portland, Maine verhuisde, begon hij muziek uit Oost-Europa, het Midden-Oosten en India te verkennen. Hij nam deel aan de Arabic Music Retreat, waar hij het genoegen had om samen te werken met oed- en vioolvirtuoos Simon Shaheen, qanun-meester Jamal Sinno en multi-instrumentalist en UCLA-professor Dr. Ali Jihad Racy. In 2014 begon Duncan samen te werken met Thelonius Monk Competition-winnaar, drummer en componist Steve Grover, die als sideman opnam voor de release 'Variations' uit 2016.

Toetsenist Mike Effenberger is een opname- en optredend artiest die sinds 2007 in de Seacoast woont. Hij ontving de Young Beacon in Jazz Award van de New School University in New York City, waar hij in 2005 afstudeerde. Mike heeft gestudeerd bij diverse artiesten, waaronder Jane Ira Bloom, Reggie Workman, Fred Hersch en Joanne Brackeen, en heeft een onmiskenbaar eigen stem ontwikkeld die put uit gospel, Amerikaans minimalisme, jazz en muziek uit de 20e eeuw. Mike is een van de oprichters van de NYC ambient culthelden Bing en Ruth en speelt nu in heel New England met verschillende bands, waaronder de NOLA jazzband Soggy Po Boys, het geïmproviseerde elektronische trio fiveighthirteen, Jazzputin and the Jug Skunks, het seculiere gospelkoor Rock My Soul en Weird Turn Pro, dat zijn eigen muziek speelt.

Bassist Scott Kiefner woont momenteel in Portland, ME. Na zijn afstuderen aan de McGill University keerde hij terug naar New England en begon een drukke carrière als sideman en incidenteel bandleider. Zijn vaardigheden en interesses variëren van vroege jazz tot metal tot avant-garde en verder. Kiefner treedt regelmatig op als lid van de Soggy Po Boys, Dharma Down, OURBIGBAND, Flacco’s Bizarre Adventure en nog veel meer.

tracks:

1. Jalla Man (Trad arranged Hardy/ASCAP) - 6:40
2. Bubu Jinn (Mettam/ASCAP) - 4:20
3. Baghdad (Hardy/ASCAP) - 4:14
4. Ex One Blues (Hardy/ASCAP) - 6:37
5. A Murder Of Cheerleaders (Effenberger/ASCAP) - 4:02
6. Tadafuq (Mettam/ASCAP) - 6:25
7. Among The Reeds (Hardy/ASCAP) - 10:28
8. East 73rd Street (Mettam/ASCAP) - 4:39
9. Michel (Mettam/ASCAP) - 7:11
10. Jurjina (Hardy/ASCAP) - 8:01
11. Thoughts And Prayers (Kiefner/BMI) - 6:43